omslag titel

Diversiteit en inclusie in organisaties

Het beste halen uit alle medewerkers, niet alleen maar rekening houden met hun verschillen, maar diversiteit juist inzetten om een organisatie te verbeteren: dat is dé uitdaging van de organisatie van nu. Pfeifer Advies helpt bij deze opdracht.

Ook Human Resource Management kan niet om de maatschappelijke en politieke aandacht voor diversiteit en inclusiviteit heen. Die aandacht leidt er ook toe dat het CBS vanaf 1 juli regelmatig gegevens over diversiteit in sectoren gaat publiceren. Bedrijven en organisaties presteren beter als zij mensen in dienst hebben met verschillende achtergronden, zo blijkt uit onderzoek van de Rijksoverheid.1 Deze organisaties:

  1. hebben vaak een hogere omzet
  2. hebben betere overlevingskansen
  3. zijn vernieuwender, creatiever en lossen problemen beter op, omdat medewerkers verschillende gezichtspunten hebben
  4. maken beter gebruik van de arbeidsmarkt, omdat ze meer talent werven
  5. hebben meer tevreden en loyale medewerkers
  6. spelen sneller in op ontwikkelingen in de markt, omdat zij beter weten wat er speelt onder diverse klantengroepen
  7. krijgen een beter imago door culturele verschillen op de werkvloer.

Pfeifer Advies helpt organisaties met vraagstukken rondom diversiteit en inclusie. Dr. Birgit Pfeifer doet sinds 2017 onderzoek naar belemmeringen en kansen voor een inclusieve organisatie om tot gerichte adviezen en professionaliseringstrajecten te komen. De door haar ontwikkelde activiteiten richten zich vooral op het professionaliseren van management en bestuur.

Als practor (lector in het middelbare beroepsonderwijs) Verschillen Waarderen begeleidt en adviseert Pfeifer sinds 2018 zeven ROC’s uit heel Nederland; geeft zij workshops en lezingen aan culturele instellingen en initiatieven rondom diversiteit in technische beroepen; traint zij HR-professionals op het gebied van diversiteit en inclusie; geeft zij leiderschapstrajecten en adviseert zij organisaties als de Anne Frank Stichting en het Rijksmuseum.

Uit Pfeifers onderzoek over het bevorderen van diversiteit en inclusie blijkt dat professionaliseringsactiviteiten praktisch en handelingsgericht moeten zijn. Ze zijn inspirerend, realistisch en soms wat speels. Het bevorderen van inclusie is een complexe aangelegenheid, dus voorzichtigheid en geduld is noodzakelijk.2

Pfeifer’s lezing ‘Verschillen waarderen’ is vanaf 2018 door meer dan 3.000 professionals bijgewoond en het bijhorende boekje had een oplage 1.000 stuks en is bovendien tientallen keren gratis gedownload. Haar workshops en leiderschapstrajecten zijn door tientallen organisaties geboekt.

1 Zie: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/gelijke-behandeling-op-het-werk/culturele-diversiteit-werkvloer

2 Zie ook: Houten, D. V. (2009). Werken aan inclusie. Journal of Social Intervention: Theory and Practice, 17(3), 45-56.

 

 

Geïnteresseerd in een lezing of workshop over waarschuwingssignalen en preventie van schoolaanslagen? Of over radicalisering en onderwijs?

Neem dan Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

In december 2018 presenteerde Birgit tijdens de ZOZ afternoon van Fonds ZOZ haar manifest over radicalisering. Bekijk het manifest.

Sinds april 2019 is Birgit onderdeel van de creative pool van Fonds ZOZ Academy.

gif inspiratie